Produkty

Kulinaria > Mieszanki żelujące

Cukier żelujący 2:1

Pobierz super etykiety na Twoje przetwory 
https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2017/06/etykiety_naklejki-na-sloiki_przetwory_delektujemy.pl_.pdf
 
Jeśli pragniesz zachować smak pysznych, świeżych i aromatycznych owoców na dłużej, rozkoszować się ich smakiem jesienią i zimą, jesteś amatorem domowych dżemów i konfitur, to Delecta ma idealny produkt dla ciebie - Cukier żelujący 2:1.
Z Cukrem żelującym przygotowanie dżemów będzie jeszcze łatwiejsze - nie trzeba dodawać cukru, wystarczą same owoce! Dzięki cukrowi żelującemu przygotowanie konfitur i dżemów jest naprawdę proste i nie sprawi kłopotu nawet niedoświadczonym w kuchni.
Jedna torebka cukru żelującego (500g) starcza na przygotowanie dżemu lub konfitur z jednego kilograma owoców. Wybierz swoje owoce: truskawki, jagody, maliny, a może wiśnie i przygotuj dżem taki, jaki lubisz.
Więcej inspiracji na domowe dżemy i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/przetwory/
Składniki:
  • 1 kg owoców + opakowanie Cukru żelującego 500 g
 
Sposób przygotowania:
  • Owoce umyć, odszypułkować, pozbawić pestek i ewentualnie rozdrobnić. 
  • Przygotowane owoce (1 kg) wymieszać z opakowaniem cukru żelującego.
  • Całość zagotować ciągle mieszając. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  • Zdjąć garnek z ognia. Mieszać masę, aż do zniknięcia z jej powierzchni białej piany.
  • Gorącym dżemem napełniać czyste, uprzednio wyparzone słoiki i natychmiast zamykać.
  • Słoiki pozostawić na kilka minut do góry dnem.