Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w półplasterki i od razu włóż do naczynia z kwaśną wodą, by nie ściemniały.
W szerokim, płaskim rondlu ugotuj syrop z soku jabłkowego i cukru; dodaj cukier wanilinowy.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, wkładaj małymi partiami dokładnie odsączone jabłka. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut i odstaw do wystygnięcia.
Następnego dnia doprowadź konfitury do wrzenia, dodaj wypłukane rodzynki, kilka kropli aromatu migdałowego, pokrojone w kostkę gruszki i smaż na małym ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania. Odstaw do następnego dnia.
Trzeciego dnia konfitury podgrzewaj cały czas na niewielkim ogniu; smaż, aż będą szkliste, gęste, o barwie ciemnego miodu, z owocami zawieszonymi w syropie.
Gorące przełóż do idealnie czystych, wygrzanych słoików i dokładnie zamknij.