Sposób przygotowania:
Ciasto:
-
połowę opakowania (300g) przesypać do głębokiej miski, dodać 125g margaryny i 50 ml wody. Miksować (mieszadła świderki) około 2 minuty do połączenia się składników, a na koniec lekko zagnieść.
-
Ciasto rozwałkować na placek grubości 5mm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart o średnicy 28 cm. Uformować brzegi o wysokości 3 cm. Ciasto w formie ochładzać w lodówce przez 30 minut.
-
Jabłka obrać, usunąć pestki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Podlać 2 łyżkami wody, dodać cukier cynamonowy i 4 łyżki cukru. Rozgotować na papkę, następnie zdjąć pokrywkę i odparować większość płynu. Ostudzić, zmiksować.
-
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Powstały mus wymieszać ze śmietaną, żółtkami oraz wyciśniętym sokiem i startą skórką z cytryny. Dodać przygotowaną pianę i delikatnie połączyć z musem.
-
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
-
Musem napełnić schłodzone ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut.
-
Śmietanę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu mixu do śmietany.
Przed podaniem tartę udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu polać polewą czekoladową.