Przepisy

Tarta winogronowa

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 10
Czas wykonania: 1:00h

 Ciasto:

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 cukry wanilinowe Delecta
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Margarynę utrzeć mikserem do białości.
  2. Nie przerywając ucierania dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie wbić po 1 żółtku.
  3. Gdy powstanie jednolita masa, dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Wyłożyć ciasto na prostokątną blachę o wymiarach 35x25 cm lub tortownicę o średnicy 25-26 cm posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką, boki ciasta podnosząc nieco wyżej.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°C na złoty kolor.
  6. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów formy, jest upieczone.
  7. Wykładamy boki ciasta folią, aby wylewany ciepły krem nie wpływał pod ciasto.


Krem:

  1. Do połowy mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  2. Wszystko razem miksujemy tak, aby nie było grudek.
  3. Resztę mleka gotujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem.
  4. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i mąką.
  5. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając około 5 minut tak, aby powstał gęsty budyń.
  6. Gorący budyń wylewamy na ciasto, równomiernie go rozprowadzamy i schładzamy.
  7. Umyte i osuszone winogrona dzielimy na połówki.
  8. Układamy je gęsto na zimnym, ale nie całkiem stężałym kremie.
  9. Całość zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu
     
komentarzy /0/
Skomentuj