Przepisy

Tarta warzywno - mięsna

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 10
Czas wykonania: 1:30h

Ciasto kruche:

Farsz warzywno - mięsny:

  • 10 dag boczku parzonego wędzonego
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • ok. 0,5 łyżeczki oregano
  • ok. 0,5 łyżeczki bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • 1 słoik sosu bolońskiego

Sos śmietanowo - serowy:

  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki tartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
     

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia, dodaj rozpuszczone masło. Dolewaj stopniowo zimną wodę, mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy.
  2. Ukształtuj kulę, owiń ją w przezroczystą folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Brokuł umyj, oczyść i podziel na różyczki. Cukinię umyj i pokrój w plasterki.
  4. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż boczek, dodaj cebulę i smaż około 3 minut.
  6. Dodaj cukinię i smaż około 10 minut, dodaj brokuły i smaż następne 10 minut.
  7. Dodaj sos boloński, przypraw do smaku ziołami (oregano, bazylią) oraz solą i pieprzem.
  8. Jajka , śmietanę i mleko dokładnie wymieszaj, dodaj ser żółty i przyprawy.
  9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  10. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  11. Na tartę wyłóż farsz warzywno-mięsny, zalej sosem śmietanowym, zapiekaj około 20-25 minut.
     
komentarzy /0/
Skomentuj