Przepisy

Tarta brzoskwiniowa

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1:30h

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń (850 g)
  • 40 g migdałów w płatkach Bakalland

Krem:

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier, sól, masło lub margarynę, żółtko i kwaśną śmietanę lub jogurt wyrobić mikserem.
  2. Zagnieść rękami ciasto, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na 30 min.
  3. Rozwałkować ciasto i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy 20 cm) - łącznie z krawędzią.
  4. Ponakłuwać ciasto kilkakrotnie widelcem.
  5. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C (w piekarniku gazowym pozycja 3) ok. 15-20 min.
  6. Ciasto wystudzić w tortownicy. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  7. Połowę płatków migdałowych rozdrobnić mikserem i dodać do 1/2 szklanki brzoskwiń.
  8. Zagnieść pastę i posmarować nią przygotowany spód.
  9. Resztę brzoskwiń wyłożyć na pastę i posmarować je Kremem Karpatka.
  10. Pozostałą ilością płatków obsypać cały całą powierzchnię.
  11. Tartę najlepiej podawać po schłodzeniu.
komentarzy /0/
Skomentuj