Przepisy

Słodkie koperty z niespodzianką

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1:00h
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 2 szkl mleka (lub pół na pół z wodą)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml śmietany 30 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło do obsmażenia naleśników z farszem
     

Sposób przygotowania:

  1. Jajka posolić, wymieszać z płynem.
  2. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę.
  3. Patelnię rozgrzać mocno, posmarować cieniutko olejem. Łyżką wazową rozlać ciasto na patelni. Odwrócić na drugą stronę.
  4. Natłuszczać lekko patelnię, ale nie często.
  5. Zmiel lub zmiksuj twaróg, dodaj 2 łyżki śmietany, cukier i cynamon .
  6. Na każdy naleśnik wyłóż łyżkę farszu z twarogu, rozsmaruj go na całej powierzchni i złóż naleśnik w kopertę.
  7. Na patelni rozpuść niewielką ilość masła, obsmaż złożone naleśniki z obu stron.
  8. Ubij śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.
  9. Naleśniki podawaj na ciepło udekorowane bitą śmietaną.
     
komentarzy /0/
Skomentuj