Przepisy

Nowoczesny dżem egzotyczny

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 10
Czas wykonania: 0:30h

Sposób przygotowania:

  1.  Owoce umyj, obierz, usuń pestki, pokrój w kawałki, ewentualnie rozdrobnij i przełóż do garnka.
  2. Owoce wymieszaj z mieszanką żelującą Dżemix uniwersalny 3:1 Delecta, dodaj 100 ml wody. Całość zagotuj ciągle mieszając.
  3. Dodaj 330 g cukru i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  4. Zdejmij garnek z ognia i mieszaj masę, aż do zniknięcia z jej powierzchni białej piany.
  5. Gorącym dżemem napełnij czyste, uprzednio wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.

Więcej inspiracji na domowe dżemy znajdziesz na: 

komentarzy /0/
Skomentuj