Przepisy

Nalewka cytrusowo-korzenna

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 0:15h
  • 4 duże pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 2 limonki
  • 1 cytryny
  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 cukier cynamonowy Delecta
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml przegotowanej wystudzonej wody
     

Sposób przygotowania:

  1. Owoce wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  2. Następnie pokrój je w ósemki razem ze skórką.
  3. Do owoców dodaj obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż.
  4. Całość wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem.
  5. Potem zalej wszystko spirytusem i wodą.
  6. Owoce maceruj w alkoholu przez około 10 dni. Codziennego wstrząsaj słojem, aby ułatwić rozpuszczenie cukru.
  7. Następnie przefiltruj całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlej do butelek.
     
komentarzy /0/
Skomentuj