Przepisy

Morszczuk w galarecie z rodzynkami

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:00h
  • 80 dag morszczuka
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cytryna
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 50 g rodzynek Bakalland
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie żelatyny Delecta
     

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oczyść, zalej 2 szklankami wody, wrzuć kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, posól i ugotuj.
  2. Rybę włóż do wywaru warzywnego i gotuj na małym ogniu przez 40-50 minut.
  3. Wyjmij rybę, osącz i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody, dodaj żelatynę i koncentrat pomidorowy.
  5. Jajka pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj, rodzynki sparz wrzątkiem.
  6. Rybę podziel według upodobania w dzwonka lub kawałki i ułóż ją w naczyniu.
  7. Posyp jajkiem, groszkiem, natką pietruszki, rodzynkami oraz jarzynami z wywaru i zalej tężejącą galaretką.
  8. Podawaj z cząstkami cytryny.
komentarzy /0/
Skomentuj