Przepisy

Leśny dżem niskosłodzony

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 0:25h
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1 Delecta
  • 400 g truskawek
  • 300 g malin
  • 100 g wiśni bez pestek
  • 100 g odszypułkowanych czarnych porzeczek
  • 100 g jagód
     

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone owoce dokładnie wymieszaj z cukrem żelującym.
  2. Całość zagotuj, ciągle mieszając. Od momentu, gdy dżem zawrze, gotuj go jeszcze przez 2 minuty. Jeśli owoce są bardzo dorodne i duże, gotuj nie 2 lecz 3 minuty.
  3. Zdejmij rondel z ognia, mieszaj masę, aż do zniknięcia białej piany.
  4. Gorącym dżemem napełniaj czyste, uprzednio wyparzone słoiki o pojemności 270 ml i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.

Więcej inspiracji na domowy dżem znajdziesz na: 

komentarzy /0/
Skomentuj