Przepisy

Galaretka z łososiem

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1:30h
  • 6 jajek
  • 100 g wędzonego łososia
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g papryki marynowanej w occie
  • 900 ml wody
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • 8 łyżeczek żelatyny Delecta
     

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w plastry. Natkę pietruszki umyj, osusz, oderwij listki od łodyżek. Paprykę pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj bulion warzywny. Do wrzącego bulionu wsyp żelatynę (nie gotuj) i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  3. Płynną zalewę wlej do foremki o wymiarach około 10 x 25 cm na wysokość 1,5 cm. Ułóż plastry jajek, listki natki i kawałki papryki. Łososia zwiń i ułóż wzdłuż foremki. Odstaw do zastygnięcia.
  4. Wlej kolejną warstwę zalewy i powtórz układanie wszystkich składników. Odstaw do zastygnięcia.
  5. Wlej resztę zalewy i ułóż pozostałe składniki. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
  6. Przed podaniem, foremkę polej ciepłą wodą i ostrożnie wyciągnij galaretkę. Można ją pokroić ostrym nożem w szerokie plastry, udekorować natką pietruszki i podawać z cząstkami cytryny .
     
komentarzy /0/
Skomentuj