Przepisy

Dżem śliwkowy

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 0:25h

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki  umyć, odszypułkować, pozbawić pestek i rozdrobnić.
  2. Przygotowane śliwki (1 kg) wymieszać z dżemixem uniwersalnym.
  3. Całość zagotować ciągle mieszając.
  4. Dodać 500 g cukru i zagotować ponownie.
  5. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  6. Zdjąć garnek z ognia. Mieszać masę, aż do zniknięcia z jej powierzchni białej piany.
  7. Gorącym dżemem napełniać czyste, uprzednio wyparzone słoiki i natychmiast zamykać. Słoiki pozostawić na kilka minut do góry dnem.

Więcej inspiracji na domowy dżem znajdziesz na: 

komentarzy /0/
Skomentuj