Przepisy

Domowy dżem wiśniowy

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 0:25h

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbaw pestek i rozdrobnij.
  2. Przygotowane wiśnie wymieszaj z dżemixem uniwersalnym, dodaj 100 ml wody. Całość zagotuj, ciągle mieszając.
  3. Dodaj 500 g cukru i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
  4. Zdejmij garnek z ognia. Mieszaj masę aż do zniknięcia z jej powierzchni białej piany.
  5. Gorącym dżemem napełnij czyste, uprzednio wyparzone słoiki o pojemności 270 ml i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.

Więcej inspiracji na domowe dżemy znajdziesz na: 

komentarzy /0/
Skomentuj