Przepisy

Tradycyjne eklery z kremem

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 25
Czas wykonania: 0:55h

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja. Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 200˚C.
  4. Ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) porcje o długości 10 - 12 cm. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
  5. Przestudzone ciastka przetnij wzdłuż ostrym nożem.

Krem:

  1. Z 400 ml mleka odlej pół szklanki i rozmieszaj w nim budyń. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Zestaw garnek z ognia i wlej rozmieszany proszek. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Budyń przelej do miski i pozostaw do wystudzenia.
  2. Zimny budyń zmiksuj z masłem.
  3. Kremem napełnij wystudzone eklery i udekoruj polewą, przygotowaną zgodnie z jednym ze sposobów podanych na opakowaniu. 
komentarzy /0/
Skomentuj