Przepisy

Tartaletki z truskawkami

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 25
Czas wykonania: 0:45h

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzątku. Schłodzoną wstaw do lodówki do stężenia. Gotową galaretkę pokrój w kostkę.
  2. Nastaw piekarnik na 180°C.
  3. Wsyp zawartość opakowania z ciastem kruchym do głębokiej miski, dodaj wodę i miękką margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2 minuty do połączenia się składników. Na koniec ciasto wyrób ręką i uformuj kulę.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość 6 - 7 mm na posypanym mąką blacie i wycinaj okręgi o średnicy 9 cm. Brzegi ciasta podnoś i karbuj za pomocą widelca. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  5. Tartaletki przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 - 25 minut do zarumienienia. Pozostaw do wystudzenia.
  6. Aby przygotować piankę, do wysokiego naczynia wlej 150 g schłodzonego jogurtu oraz 250 ml mleka. Wsyp zawartość torebki i miksuj przez 3 minuty. Drugą piankę przygotuj w ten sam sposób.
  7. Piankami wypełnij upieczone tartaletki. Udekoruj cząstkami świeżych truskawek oraz kawałkami galaretki.

Dobra rada Delecty:
Równie dobrze, możesz wykorzystać specjalne foremki do tartaletek i w nich upiec kruche spody ciasteczek.

komentarzy /0/
Skomentuj