Przepisy

Suflet czekoladowy z waniliowym kremem

Poziom trudności: wysoki
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 0:40h

Suflet:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 75 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • 10 g kakao

Krem:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Włącz i nastaw piekarnik na 200°C.
  2. 4 specjalne, ceramiczne foremki na suflet o średnicy ok. 8 cm wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
  3. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej (w gotującej się wodzie).
  4. Wlej śmietankę i energicznie mieszaj rózgą do momentu, gdy połączy się z czekoladą na jednolitą masę. Wtedy dodaj łyżkę cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
  5. Zdejmij rondelek z ognia i cały czas energicznie mieszając, dodaj żółtko. Mieszaj do uzyskania jedwabistej konsystencji, a następnie dodaj przesiane wcześniej kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru pudru i ubijaj dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  7. Do masy czekoladowej dodaj połowę piany, dokładnie i delikatnie wymieszaj. Gdy masa stanie się jednolita, dodaj resztę piany i całość delikatnie wymieszaj.
  8. Foremki napełnij masą do 3/4 wysokości i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 15 - 20 minut. UWAGA! Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo suflet opadnie.
  9. W czasie pieczenia sufletu, przygotuj krem waniliowy. Połowę ilości budyniu rozmieszaj w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Zestaw garnek z ognia i wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
  10. Gorący budyń przełóż do wysokiego naczynia, dodaj śmietankę i całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  11. Gotowym kremem polej gorący suflet i udekoruj posypką. Podawaj na gorąco
komentarzy /0/
Skomentuj