Przepisy

Pączki

Poziom trudności: niski
Czas wykonania: 1:30h

Krem:

Lukier:

Inne:

  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu dodając 150 g mąki.
  2. Wysyp jedną łyżkę mąki na stół, wyjmij ciasto z miski i lekko zagnieć ręką.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej części uformuj podłużny wałek i podziel go na 16 kawałków. Uformuj okrągłe pączki.
  4. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, smaż pączki do uzyskania złotego koloru około 2 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyjmuj na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.

Krem:  Przygotuj krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

  1. Masło dodaj do przygotowanego kremu i zmiksuj przez 1 min na najwyższych obrotach.
  2. Przygotowany krem przełóż do szprycy zakończonej długą końcówką.
  3. Wystudzone pączki nadziewaj kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.

Lukier: Wszystkie składniki wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki udekoruj przygotowanym lukrem. 


DOBRA RADA:
Aby uzyskać bardziej okrągłe i okazałe pączki, surowe kule ciasta wkładaj na gorący olej wyrośniętą stroną do dołu (do "góry nogami"), następnie przykryj garnek pokrywką. Tym sposobem spód pączków będzie miał czas na wyrośnięcie.

Przy smażeniu drugiej strony pączków, garnek pozostaw odkryty.

komentarzy /0/
Skomentuj