Przepisy

Owocowa melba

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 0:45h

Sposób przygotowania:

  1. Do 300ml przegotowanej wody wsyp zawartość torebki z galaretką.Dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia galaretki. 
  2. Pozostaw do wystygnięcia na ok. 0,5 godziny w temp. pokojowej (nie doprowadź do stężenia).
  3. Torebkę polewy umieść w garnku lub naczyniu żaroodpornym w gorącej, ale nie wrzącej wodzie ( temp. 75°C), do momentu całkowitego rozpuszczenia polewy (na ok. 5 min).
  4. Przygotuj arkusz papieru pergaminowego. Odetnij róg torebki od polewy (otwór powinien być b. mały) i wylewaj na niego cienkim strumieniem polewę tworząc efektowne ozdoby (np. fale, zygzaki – ok. 12 sztuk). 
  5. Zawartość torebki kisielu owocowy kubek wsypuj powoli do kubka z 175 ml wrzącej wody (ok. 3/4 kubka), cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Kisiel pozostaw do wystygnięcia.
  6. Zawartość śnieżki ubij z 200 ml schłodzonego mleka przez ok. 3 min mikserem, na najszybszych obrotach.
  7. Do ubitej śnieżki w misce wlewaj cienkim strumieniem przestudzoną, płynną galaretkę, cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach ok. 1 min. (galaretka ze śnieżką musi być dokładnie połączona i wymieszana).
  8. Piankę rozlej (z miski za pomocą dużej łyżki) do 6 szklanych pucharków. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  9. Na wierzch deseru  wylej za pomocą łyżeczki  wystudzony kisiel i udekoruj owocami pokrojonymi w plasterki oraz czekoladowymi wzorkami (wzorki odklejaj delikatnie palcami).  
komentarzy /0/
Skomentuj