Przepisy

Melba klasyczna

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 0:20h
  1. 1 opakowanie lodów waniliowych (500 ml)
  2. 6 połówek brzoskwiń z puszki
  3. 300 g malin
  4. 80 g cukru
  5. 80 g czerwonego wina
  6. skórka starta z 1 cytryny
  7. 5 kropli aromatu rumowego Delecta
  8. 1 opakowanie kremu do ciast o smaku śmietankowym Delecta
  9. 350 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Pucharki oraz mocno zamrożone lody wstaw do lodówki.
  2. Kiedy lody nieco zmiękną, rozłóż je do pucharków za pomocą specjalnej łyżki do lodów. Możesz użyć też zwykłej łyżki.
  3. Brzoskwinie osącz z zalewy.
  4. Aby przygotować sos malinowy, maliny, cukier, wino i skórkę cytrynową gotuj 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj 5 kropli aromatu rumowego.
  5. Całość przetrzyj przez sito, przykryj i wstaw do lodówki.
  6. Krem śmietankowy ubij z 350 ml mleka, napełnij nim rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką lub szpryckę.
  7. Do lodów lekko wetknij połówki brzoskwiń, zaokrągloną stroną do góry.
  8. Wokół każdej brzoskwini wyciśnij wianuszek kremu. Brzoskwinie polej sosem malinowym.
komentarzy /0/
Skomentuj