Przepisy

Makowe naleśniki z owocami

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 0:45h

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól oraz mak wsyp do miski. Dodaj jajo, mleko oraz wodę, całość dokładnie wymieszaj rózgą.
  2. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, nalej cienką warstwę ciasta i smaż do zarumienienia z obu stron. Smaż kolejne naleśniki, do wyczerpania masy.
  3. Jagody umyj i osusz.
  4. Naleśniki posmaruj dżemem, posyp jagodami i złóż w koperty. Układaj w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  5. 250 ml śmietany wymieszaj z cukrem wanilinowym i skórką cytrynową. Polej naleśniki. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200°C.
  6. Pozostałe 250 ml śmietany ubij z dodatkiem mixu do śmietany.
  7. Polewę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  8. Zapieczone naleśniki udekoruj ubitą śmietaną i polej przygotowaną polewą.
komentarzy /0/
Skomentuj