Przepisy

Deser bezowy

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 0:50h
  • 1 op. Bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30-36% tłuszczu
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • ok. 250 g truskawek
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 140-150ºC.
  2. Weź dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrpotach 8 minut, do uzyskania sztywnej piany. 
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskaj z niego, na blachę z papierem, średniej wielkości okrągłe beziki tworząc 6 rzędów po 5-6 sztuk. W podobny sposób zapełnij drugą blachę.
  5. Blachy z bezikami wstaw równocześnie do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut bez termoobiegu, następnie wyłącz piekarnik i susz 25-30 minut przy zamkniętych drzwiczkach.
  6. Zmiksuj ok. 225 g truskawek, dodając 1-2 łyżeczki cukru pudru do smaku, tworząc mus owocowy. Pozostałą ilość owoców pokrój na ćwiartki, które posłużą do dekoracji.
  7. Do małego garnka wlej mleko, dodaj czekoladę i całość podgrzewaj do rozpuszczenia czekolady.
  8. Do wysokiego naczynia wlej 500 ml dobrze schłodzonej śmietany. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj zawartość 2 torebek z mixem do śmietany i chwilę miksuj.
  9. Na dnie pucharków poukładaj beziki (można je także pokruszyć). Na wierzch wyłóż 1-2 łyżki bitej śmietany. Połowę deserów polej musem owocowym, drugą część czekoladą. Wszystkie pucharki udekoruj kawałkami truskawek.
  10. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
komentarzy /0/
Skomentuj