Przepisy

Czekoladowy omlet

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 0:25h
  • 1 op. śnieżki oryginalnej Delecta
  • 1 op. mixu do śmietany Delecta
  • pół opakowania czekolady gorzkiej
  • 4 jaja
  • 425 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • owoce np. maliny, jagody, brzoskwinie, ananas
  • cukier puder do posypania
  • masło do smażenia omletu
  • mięta do ozdobienia

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z cukrem i kakao.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami.
  3. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną.
  4. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej z jednej strony. Kiedy omlet się zetnie obrócić go na drugą stronę i tak smażyć przez 1 min.
  5. Pozostawić omlet do ostygnięcia.
  6. Przygotować śnieżkę wg sposobu podanego na opakowaniu.
  7. Odmierzyć 175ml śmietany, wlać do garnka, wsypać czekoladowy kubek i dokładnie wymieszać. Całość zagotować. Gotową czekoladę pozostawić do ostudzenia.
  8. Ubić śmietanę z mixem.
  9. Omlet posmarować na wierzchu przygotowaną wcześniej śnieżką i posypać owocami. Złożyć na pół.
  10. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostudzenia. 
  11. Na wierzchu zrobić kleksa ze śmiatany z mixem. Całość polać sosem czekoladowym. Udekorować mietą.
komentarzy /0/
Skomentuj