Przepisy

Bezowe markizy

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:30h

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 140ºC.
  2. Weź dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodaj skrobię i sok z cytryny. Zmiksuj.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskaj z niego, na blachę z papierem, średniej wielkości okrągłe beziki tworząc 6 rzędów po 5-6 sztuk. W podobny sposób zapełnij drugą blachę.
  5. Blachy z bezikami wstaw równocześnie do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut bez termoobiegu, następnie wyłącz piekarnik i susz 25-30 minut przy zamkniętych drzwiczkach.
  6. Krem przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu (uwaga: 200 ml mleka).
  7. Pod koniec ubijania dodaj owoce, chwilę całość miksować.
  8. Wystudzone bezy połącz kremem w pary.
  9. Zawartość torebki z polewą wsyp do miseczki. Dodaj 20 ml przegotowanej, gorącej wody. Mieszaj łyżką do uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji.
  10. Każdą parę bezików udekoruj polewą.

Więcej inspiracji znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/bezy/

komentarzy /0/
Skomentuj