Przepisy

Wuzetka klasyczna

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:00h

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i kakao oraz dżem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i dokładaj do masy małymi porcjami. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Gotową masę przełóż na blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lekko podgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170-180°C przez około 45 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
  5. Aby przygotować krem wlej schłodzone mleko do wysokiego naczynia.
  6. Zawartość torebki z kremem wsyp do mleka i miksuj przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodaj 50 g miękkiej margaryny lub masła.
  7. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój w połowie wysokości.
  8. Wyłóż krem na dolną warstwę ciasta i przykryj drugim blatem.
  9. Aby przygotować polewę, do naczynia wlej 20 ml przegotowanej, gorącej wody. Wsyp zawartość torebki z polewą i mieszaj łyżeczką do uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji.
  10. Polewę rozprowadź na cieście.
  11. Przed podaniem schładzaj 3 godziny.

 

Więcej inspiracji na ciasta czekoladowe i nei tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/czekoladowe/

komentarzy /0/
Skomentuj