Przepisy

Wiewiórka

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach 2‒3 jabłka (ok. 450 g). 
  2. Przygotuj orzechy włoskie: 1 szklankę mielonych (ok. 100 g) oraz 1/2 szklanki drobno pokrojonych (ok. 50 g). 
  3. W miseczce wymieszaj zawartość torebki z ciastem z 1 łyżeczką cynamonu i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. 
  4. Formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik i nastaw na temp. 180°C. 
  5. Do głębokiej miski wbij 4 jaja, dodaj przygotowaną mieszankę i miksuj na najwyższych obrotach przez 4‒5 min. Pod koniec ubijania dodaj mielone orzechy, 1/2 szklanki oleju i ponownie miksuj.
  6. Na koniec dodaj starte jabłka i pokrojone orzechy, delikatnie mieszając łyżką.
  7. Piecz w 180°C przez 45-50 min. 
komentarzy /0/
Skomentuj