Przepisy

Tradycyjny tort Sachera

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 6 jaj
  • 50 g cukru
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • konfitura morelowa

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180°C.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie przestudzoną zmiksuj z masłem na puszystą masę.
  3. Dodawaj stopniowo cukier  wanilinowy , cukier puder i żółtka ciągle miksując. Wsyp mąkę oraz sól, całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Ubij białka z 50 g cukru na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj.
  5. Przygotowaną masę przełóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę o średnicy 24 cm.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 - 55 minut.
  7. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój w połowie wysokości na dwie części i dolną posmaruj konfiturą morelową.
  8. Polewę przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu i ciepłą udekoruj tort.

 

Więcej inspiracji na torty i ciasta z kremem znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj