Przepisy

Tradycyjna Karpatka

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:00h

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja. Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 220˚C.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy o wymiarach 25 x 30 cm, natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.

Krem:

  1. Z 500 ml mleka odlej pół szklanki i rozmieszaj w nim budyń.
  2. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Zestaw garnek z ognia i wlej mleko z rozmieszanym proszkiem. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Budyń przelej do miski i pozostaw do wystudzenia.
  3. Zimny budyń zmiksuj z masłem.
  4. Krem wyłóż na wystudzony blat ciasta i przykryj drugim blatem ciasta, posyp cukrem pudrem.  
komentarzy /1/
Skomentuj
marysia
2018-12-30 19:01:56
Karpatka to moje ulubione ciasto! Nie wyobrażam sobie święta bez tego pysznego ciasta. Nie znam osoby, która by za nią nie przepadała. Nie ma co się temu dziwić, w końcu jest jedyna w swoim rodzaju. Jednak, wcale nie tak łatwo dobrze ją przygotować. Przepis jest naprawdę fantastyczny, jednak polecam Wam wypróbowanie nieco innych kremów, które są równie pyszne:
- krem malinowy: http://destyy.com/wV0wc0
- krem kajmakowy: http://destyy.com/wV0wvW
- krem truskawskowy: http://destyy.com/wV0wbP