Przepisy

Tort Regenta

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:00h

Ciasto:

Krem budyniowy:

Poncz:

  • 50 ml wódki
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Polewa:

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto, 50 g masła rozpuść i ostudź.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 70 g cukru na puszystą masę. Białka ubij z 70 g cukru.
  3. Masę żółtkową dodaj do ubitych białek i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wlej roztopione masło.
  4. Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm połóż na papierze do pieczenia. Do obręczy nałóż trochę masy i rozsmaruj cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 24 cm (krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotuj 7 krążków.
  5. Piecz krążki, jeden po drugim, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, przez około 8-10 minut każdy. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach.
  6. Zawartość opakowań z budyniem rozprowadź w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Ugotuj budyń. Wystudzony, zmiksuj z 200 g masła. Tak otrzymasz krem budyniowy.
  7. Aby przygotować poncz, lekko ciepłą wodę wymieszaj z wódką i cukrem.
  8. Pierwszy placek umieść na paterze. Nasącz go ponczem i nałóż cienką warstwę kremu. Nałóż kolejny placek, nasącz i posmaruj kremem. Tak postępuj, aż do wyczerpania wszystkich placków. Resztą kremu wysmaruj boki tortu. Tort wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  9. Polewy przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, wylej na wierzch tortu i równomiernie rozprowadź. Tort wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie udekoruj karmelowymi kwiatuszkami.

 

Więcej inspiracji na torty i ciasta z kremem znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj