Przepisy

Tort Pavlova z jagodami

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:30h

Beza:

Krem:

Dekoracja:

  • 1 szklanka jagód
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 140-150°C.
  2. Przytnij papier do pieczenia do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 26 cm.
  3. Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość torebki z bezą i miksuj na najwyzszych obrotach 8 min. Pod koniec ubijania dodaj 1-2 łyżki kakao. 
  4. Tak przygotowaną masę przełóż na przygotowany papier.
  5. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika.
  6. W piekarniku elektrycznym: piecz 60 minut (bez termo obiegu).
  7. W piekarniku gazowym: piecz przez 40 minut, następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40-50 minut.
  8. Po upieczeniu Twoja Beza będzie z wierzchu krucha, a w środku miękka o konsystencji pianki.
  9. Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietanę 30-36% tłuszczu. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. 
  10. Pod koniec ubijania dodaj zawartość 2 torebek z mixem do śmietany wymieszaną z 2 łyżeczkami cukru pudru i chwilę miksuj. 
  11. Śmietanę wyłóż na wystudzoną bezę, udekoruj jagodami i listkami mięty.
  12. Bezę wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do schłodzenia.

Więcej inspiracji na pyszne bezy i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/bezy/

komentarzy /0/
Skomentuj