Przepisy

Tort Dakłas

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:30h

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 140-150ºC.
  2. Weź dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na każdym papierze okrąg o średnicy 22 cm.
  3. Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
  4. Podziel gotową masę na połowę i rozłóż równo na narysowanych na papierze okręgach.
  5. Wstaw równocześnie obie blachy do nagrzanego piekarnika.
  6. Piekarnik elektryczny: piecz 45 minut bez termoobiegu i susz 20-25 minut przy zamkniętych drzwiczkach w wyłączonym piekarniku.
  7. Piekarnik gazowy: piecz 60 minut w piekarniku elektrycznym lub 40 minut w piekarniku gazowym i susz przy zamkniętych drzwiczkach w wyłączonym piekarniku kolejne 40-45 minut.
  8. Po upieczeniu beza będzie krucha z wierzchu, zaś w środku miękka o konsystencji pianki.
  9. Pokrój 50 g daktyli i 50 g orzechów na mniejsze kawałki.
  10. W wysokim naczyniu ubij schłodzona śmietanę do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj zawartość torebki z mixem do śmietany wymieszaną z 1 łyżeczką cukru pudru i chwile miksuj.
  11. Do ubitej śmietany dodaj jogurt, dobrze wymieszaj.
  12. Następnie dodaj masę krówkową oraz pokrojone daktyle i orzechy, dokładnie wymieszaj łyżką.
  13. Wyłóż gotową masę (pozostawiając niewielką ilość do dekoracji) na jeden z wystudzonych blatów bezowych, przykryj drugim blatem.
  14. Na wierzch wyłóż pozostałą ilość masy i udekoruj daktylami oraz orzechami.
  15. Tort wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do schłodzenia.

Więcej inspiracji znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/bezy/

komentarzy /0/
Skomentuj