Przepisy

Torcik w żółte kropki

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:30h
ciasto:
 
krem:
 
żółte kropki na brązowym tle:
 
do tortownicy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 25 cm posmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
  2. Ubij jajka z cukrem na puchatą masę (zajmie Ci to około 3 minut).
  3. Do masy jajecznej wlej wszystkie składniki płynne (olej, ocet i wodę), wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Krótko wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 35 minut.
  5. Krem Karpatka wymieszaj z 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej mleko wymieszane z kremem Karpatka. Wymieszaj energicznie, gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, energicznie mieszając trzepaczką.
  6. Zestaw z ognia, odstaw do wystudzenia.
  7. Do zimnej masy dodawaj porcjami masło i miksuj na gładką masę.
  8. Wystudzone ciasto przekrój na 3 części.
  9. Na jednym blacie rozsmaruj połowę kremu, przykryj drugim. Rozsmaruj na nim pozostały krem.
  10. W trzecim blacie wytnij kółka za pomocą foremki o średnicy około 3 cm. Blat połóż na krem i lekko dociśnij.
  11. Z mleka przygotowanego do masy budyniowej odlej pół szklanki i wymieszaj w nim budyń i cukier,.
  12. Zagotuj pozostałe mleko, zestaw z ognia, dodaj masę budyniową, wymieszaj, postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez kilka chwil. Odstaw do przestudzenia.
  13. Górny blat posmaruj cienką warstwą budyniu, posyp Decoradą. W kółka powkładaj (najlepiej za pomocą rękawa do dekoracji) pozostały budyń.
  14. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Przepis przy współpracy z serwisem mniammniam.com

Sprawdź przepis: https://youtu.be/WJh_VnkbpUI

komentarzy /0/
Skomentuj