Przepisy

Tarta z jabłkami

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:30h

Ciasto kruche Delecta

Do ciasta:

  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny

Do podsypania:

  • 1–2 łyżki mąki pszennej

Do nadzienia:

  • 5‒6 dużych jabłek (1 kg)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 1‒2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu.
  2. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajo i margarynę.
  3. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2‒3 min, do połączenia się składników.
  4. Dno metalowej formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem (formy ceramicznej nie smaruj tłuszczem).
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, lekko podsypując mąką. Możesz też zrezygnować z wałkowania ciasta i wylepić formę ręcznie.
  6. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem.
  7.  Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 min, do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.
  8. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na większe cząstki. Podpraż na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu, goździków i soku z cytryny. Zestaw z ognia, dodaj fix do nadzienia i wymieszaj. Ostudź.
  9. Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu.
  10. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Przygotuj ciasto wg sposobu z drugiej strony książeczki, podziel je na 3 części. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką pszenną. Ciastem wyłóż dno formy i boki do połowy wysokości, ponakłuwaj widelcem.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 min (Uwaga – krótszy czas), do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.
  12. Rozłóż na cieście przygotowane jabłka.
  13. Rozwałkuj pozostałą część ciasta, podsypując mąką i wyłóż na wierzch jabłek (doklejając wierzch ciasta do boków), posmaruj mlekiem, ponacinaj nożem (od środka zrób 8 nacięć o długości 3 - 4 cm w kształcie kwiata).
  14. Wstaw do nagrzanego piekarnika i całość piecz ok. 30‒ 35 min.
  15.  Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

 

Więcej inspiracji na tarty i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/tarty/

komentarzy /0/
Skomentuj