Przepisy

Tarta wiejska

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1:30h

Do ciasta:

Do nadzienia:

  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • filet z piersi kurczaka (ok. 300 g), 2 ząbki czosnku, olej
  • 4 różyczki brokuła (ok. 75 g)
  • 6 średnich pieczarek, olej
  • 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/3 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)  
  • 2 jaja
  • 100 g startego żółtego sera

Do podsypania:

  • 1‒2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu.
  2. Mąkę połącz z imnym masłem, dodaj żółtko, sól z wodą i proszek do pieczenia.
  3. Ciasto szybko wyrabiaj. Odłóż na 30 min. do lodówki. 
  4. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką.
  6. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru.
  8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

Nadzienie:

  1. Różyczki brokuła pokrój na 4 części każdą, zblanszuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2 min.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę, dodaj do kurczaka, przypraw do smaku solą i pieprzem, usmaż na rumiano na 1 łyżce oleju.
  3. Pieczarki pokrój w słupki, usmaż na 1 łyżce oleju, posól.
  4. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w cienkie paski.
  5. Cebulę pokrój w plastry. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekaj.
  6. Przygotuj masę do nadzienia: do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj jaja, wymieszaj. Wsyp zawartość torebki z fixem do nadzienia, dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj.

Składanie tarty:

  1.  Podpieczone, wystudzone ciasto posmaruj koncentratem pomidorowym.
  2. Wyłóż przygotowane warzywa i kurczaka.
  3. Zalej masą śmietanowo-jajeczną, posyp pietruszką ze szczypiorkiem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20 min, posyp pozostałym startym serem i piecz jeszcze ok. 10‒15 min, do zarumienienia powierzchni.
  5. Tartę podawaj ciepłą. 
 
Dobra rada Delecty:
Aby ciasto było bardziej kruche możesz schłodzić je w lodówce przez 30 minut. Możesz zrezygnować z wałkowania ciasta i wylepić formę ręcznie.Ceramicznej formy do tarty nie smaruj tłuszczem.
 
Więcej inspiracji na tarty i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/tarty/
  1.  
komentarzy /0/
Skomentuj