Sposób przygotowania:
Przygotowanie galaretek
-
Galaretki przygotuj wg opakowania podanego na opakowaniu.
-
Przygotowane galaretki pokrój na małe kostki o śr. 1x1 cm.
Przygotowanie masy truskawkowej
-
Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia składników.
-
Truskawki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych.
-
Do rozdrobnionych truskawek wlej przygotowaną żelatynę z cukrem. Całość wymieszaj.
-
Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Przygotowanie sernika na zimno. Wykonaj dopiero jak masa truskawkowa stężeje!
-
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki do mleka i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty.
-
Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy.
-
Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką.
-
Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową.
-
Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.