Przepisy

Sernik na zimno z galaretką

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

Przygotowanie galaretek

  1. Galaretki przygotuj wg opakowania podanego na opakowaniu. 
  2. Przygotowane galaretki pokrój na małe kostki o śr. 1x1 cm.

Przygotowanie masy truskawkowej

  1. Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia składników.
  3. Truskawki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych. 
  4. Do rozdrobnionych truskawek wlej  przygotowaną żelatynę z cukrem. Całość wymieszaj.
  5. Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. 

Przygotowanie sernika na zimno. Wykonaj dopiero jak masa truskawkowa stężeje!

  1. Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki do mleka i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty.
  2. Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy. 
  3. Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką. 
  4. Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową. 
  5. Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia. 
komentarzy /0/
Skomentuj