Przepisy

Sernik krople rosy

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 10
Czas wykonania: 1:30h
  • Do ciasta:
  • 1 op. ciasta kruchego Delecta
  • 2 jaja (2 żółtka do masy sernikowej, 2 białka do masy serowej)
  • 1 łyżka wody
  • 100 g zimnej margaryny
  • Masa sernikowa:
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 budynie o smaku śmietankowym Delecta
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki letniego mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. 2 żółtka, 1 łyżkę wody i zimna margarynę zmiksuj na średnich obrotach przez 1-2 min. Następnie zagnieć do połączenia się składników.
  2. Formę o wymiarach ok. 25-30 cm wysmaruj tłuszczem. Wylep ciastem dno i boki formy.
  3. Formę odstaw do momentu przygotowania masy sernikowej.

Masa sernikowa: 

  1. W głębokiej dużej misce umieść twaróg, dodaj 1 szklankę cukru, 3 żółtka, 2 budynie o smaku śmietankowym na 3/4 l mleka, 1/2 szklanki oleju. Całość zmiksuj na średnich obrotach do gładkiej masy. 
  2. Stopniowo dodawaj 2 szklanki letniego mleka i sok z 1 cytryny miksując na średnich obrotach (masa jest bardzo rzadka). Ubij pianę z trzech białek ze szczyptą soli, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.  
  3. Wylej masę sernikową na kruchy spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 min do zarumienienia. 

Piana z białek:

  1. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min przed końcem pieczenia należy zacząć przygotowywać pianę) ubij pianę z dwóch białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, wyłóż na podpieczoną masę serową i piecz w temp 180⁰C przez kolejne 15 min (do uzyskania złocistego koloru piany). 
komentarzy /0/
Skomentuj