Przepisy

Rurki z kremem

Poziom trudności: wysoki
Czas wykonania: 0:45h

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Z mąki, masła i śmietany zagnieć ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, a następnie pokrój na cienkie paseczki (szerokości ok. 1,5 cm) i nawijaj je na metalowe foremki do rurek, uprzednio posmarowane masłem.
  3. Cukier wymieszaj w misce z cukrem wanilinowym. Tak przyrządzoną mieszanką obsypuj rurki i układaj na blaszce.
  4. Piecz na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 175°C.

Krem:

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem.
  2. Krem ubij z 400 ml mleka, dodaj spirytus i osączone rodzynki.
  3. Wystudzone rurki nadziewaj kremem przy pomocy szprycy z dużym oczkiem lub worka cukierniczego.
  4. Przed podaniem schładzaj rurki w lodówce.


Dobra rada Delecty:

Rodzynki do kremu, zamiast wrzątkiem, możesz zalać alkoholem i zostawić na noc. Rurki z takim nadzieniem będą jeszcze bardziej wykwintne. 

komentarzy /0/
Skomentuj