Przepisy

Piernik z masą krówkową

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 2:00h

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść i ostudź margarynę.
  2. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach około 4 minuty. Dodaj orzechy i dobrze wymieszaj całość łyżką.
  3. Gotową masę podziel na połowę i przełóż do 2 wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek o wymiarach ok. 25x10 cm.
  4. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170-180°C około 1 godz. 20 min - 1 godz. 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Pozostaw do wystudzenia.
  5. Ostudzone ciasto przekrój poziomo na 3 części. Podobnie postąp z drugim ciastem.
  6. Aby przygotować masę krówkową umieść torebkę z gotową polewą o smaku krówka, w naczyniu z gorącą, ale nie wrzącą, wodą na około 5 minut (do momentu rozpuszczenia polewy).
  7. W wysokim naczyniu utrzyj masło, następnie powoli wlewaj do niego płynną polewę cały czas mieszając.
  8. Na pierwszej warstwie piernika rozsmaruj połowę słoika powideł śliwkowych, przykryj drugą warstwą ciasta. Następnie wyłóż połowę gotowej masy krówkowej, odczekaj chwilę, aż masa trochę zgęstnieje i przykryj ostatnią warstwą piernika.
  9. Podobnie postąp z drugim piernikiem wykorzystując pozostałą ilość powideł śliwkowych i masy krówkowej.
  10. Polewy o smaku mlecznej czekolady rozpuść w 40 ml przegotowanej, gorącej wody. Polej nimi pierniki. Całość udekoruj posypką.

Wiecej inspiracji na pierniki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/pierniki-i-pierniczki/

komentarzy /0/
Skomentuj