Przepisy

Pierniczki z niespodzianką

Poziom trudności: średni
Czas wykonania: 2:00h

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bakalie: śliwki pokrój na trzy części, orzechy laskowe pokrój drobno, migdały upraż na patelni.
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do wysokiego szklanego naczynia wsyp zawartość opakowania z ciastem, dodaj miękką margarynę, jaja oraz wodę. Całość miksuj (mieszadła świderki) ok. 2 min. do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dosyp mąkę  i dalej miksuj ok. 1 min. do połączenia składników.
  5. Ciasto ma pozostać miękkie, nie dodajemy więcej mąki.
  6. Nastaw piekarnik na 180ºC.
  7. Podziel ciasto na połowę.
  8. Wyłóż na blachę 1/3 ciasta, po 1 łyżeczce formułując 12 okrągłych pierniczków, na środku każdego ciastka zrób wgłębienie.
  9. W powstałe wgłębienia wyłóż po ½ łyżeczki powideł śliwkowych, dodaj po 3 kawałki suszonej śliwki.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, pozostaw do wystudzenia.
    Uwaga: Pierniczki wyciągamy jeszcze miękkie. W czasie stygnięcia twardnieją.
  11. Pierniczki upiecz w 3 turach po 12 sztuk na blaszce.
  12. Polewy przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu. Odetnij róg opakowania polewy smak ciemnej czekolady i udekoruj cienkimi strużkami wierzch pierniczków.  Odetnij róg opakowania polewy smak białej czekolady i udekoruj pierniczki cienkimi strużkami w drugim kierunku robiąc kratkę.
  13. Niezastygnięte polewy posyp orzechami laskowymi  i prażonymi migdałami.  
komentarzy /0/
Skomentuj