Produkty

Pieczenie > Ciasta

Pierniczki

Pierniczki Delecta dzięki aromatycznej mieszance cynamonu, goździków i kolendry wypełnią każdy dom zapachem tradycyjnego, korzennego ciasta. Dołączony do produktu stempelek pozwoli wykroić ok. 70 ciasteczek z jednej porcji ciasta. Do zawartości opakowania wystarczy dodać tylko podstawowe składniki (jajo oraz masło lub margarynę), by szybko i bez trudu przygotować aromatyczne, tradycyjne pierniczki.

Składniki do ciasta:

  • 1 jajo 
  • 75 g miękkiej margaryny lub masła 

Do podsypywania:

  • 2 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jajo i tłuszcz. Całość zagnieć do gładkiej masy. Włóż do zamrażalnika na 30 min. 
  • 2.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180ºC bez termoobiegu. 
  • 3.Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na połowę. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. Wykrawaj pierniczki foremką i wyciskaj wzór. Ułóż na przygotowanej blasze.
  • 4.Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 10−13 min.
  • 5.Powtórz czynność z drugą połową ciasta. 

Opakowanie wystarcza na dwie blachy pierniczków (ok. 70 sztuk).