Przepisy

Pavlova z bitą śmietaną, owocami i galaretką

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 10
Czas wykonania: 2:00h
 
do dekoracji:
  • listki świeżej mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (góra-dół, BEZ termoobiegu).
  2. Na blasze z piekarnika rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Narysuj na nim okrąg o średnicy 23 cm.
  3. Do miski (nie używaj metalowej) wlej wodę, wsyp zawartość opakowania bezy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez 8 minut, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
  4. Masę rozłóż na okręgu narysowanym na papierze. W środku zrób zagłębienie, następnie szpatułą "zawiń" brzegi do środka, by uzyskać kształt podobny do koszyczka.
  5. Wstaw bezę do gorącego piekarnika. W elektrycznym piecz przez 60 minut, w gazowym przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w zamkniętym piekarniku na 50 minut.
  6. Kiedy beza się piecze, przygotuj galaretkę: rozpuść ją w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Przelej do małej foremki wyłożonej folią spożywczą, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  7. Do wysokiej miski wlej zimną śmietankę. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wsyp mix do śmietany i cukier wanilinowy. Wymieszaj i ubijaj przez chwilę. Wstaw do lodówki.
  8. Truskawki umyj, wysusz, usuń szypułki, pokrój na połówki.
  9. Galaretkę wyjmij z foremki, pokrój na drobną kostkę.
  10. Na całkowicie wystudzoną bezę wyłóż ubitą śmietanę. Na niej ułóż truskawki, borówki, maliny i galaretkę. Udekoruj listkami mięty.

Przepis dzięki współpracy z www.mniammniam.com

Więcej inspiracji na bezy znajdziesz na: 

komentarzy /0/
Skomentuj