Przepisy

Nowoczesny wieniec świąteczny

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto drożdżowe Duża Blacha według przepisu podanego na opakowaniu pomijając punkt 1 (bez kruszonki).
  2. Okrągłą, dużą formę w kształcie wieńca wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  3. Połowę ciasta przełóż do formy, równomiernie na nim rozłóż masę makową, a następnie całość przykryj pozostałym ciastem.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170-180°C około 40-50 minut do zarumienienia (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
  6. Polewę przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu i udekoruj nią wystudzony wieniec, posyp rodzynkami i orzechami włoskimi.

 

Więcej inspiracji na ciasta drożdżowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/drozdzowe/

komentarzy /0/
Skomentuj