Przepisy

Nowoczesny miodowiec

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 0:45h

Ciasto:

  • 5 szkl. mąki (ok. 850g)
  • 1/2 szkl. cukru (ok. 85g)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu (ok. 35g) 
  • 2 łyżeczki (ok. 11g) sody oczyszczonej Delecta
  • 250 g margaryny

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szkl. kaszy manny (ok. 75g)
  • 150 g margaryny

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do głębokiej miski wsyp wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaj jaja,  miód i margarynę. Całość wymieszaj ręką. 
  3. Ciasto podziel na 3 części. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Pierwszą część ciasta rozciągnij palcami, cienką warstwą na dnie tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut (do złocistego koloru ciasta).
  5. Postępuj tak samo z pozostałymi dwoma częściami ciasta.

Krem:

  1. Zagotuj mleko. Dodaj kaszę mannę i nadal podgrzewaj na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje (ok. 5-10 min). Odstaw do ostudzenia. 
  2. Margarynę utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj wystudzona kaszę. Całość dobrze wymieszaj. 
  3. Ciasto układaj warstwami: ciasto, powidła, połowa kremu, ciasto, powidła śliwkowe, druga część kremu, ciasto.

Polewa:

  1. Torebkę z polewą umieść w naczyniu z gorącą wodą (ok. 75°C) na 5 min. do momentu rozpuszczenia polewy. 
  2. Płynną polewę rozsmaruj na powierzchni ciasta i od razu posyp orzechami. 
  3. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia. 

Więcej inspiracji na ciasta z kremem i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj