Przepisy

Nowoczesne eklerki z kremem truskawkowym

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 25
Czas wykonania: 0:30h

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja . Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia . Całość miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 200˚C.
  4. Ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) porcje o długości 10 - 12 cm. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
  5. Przestudzone ciastka przetnij wzdłuż ostrym nożem.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę przygotuj zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój ją w kosteczkę.
  2. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na drobne kawałki.
  3. Do wysokiego naczynia wlej schłodzony jogurt i mleko, wsyp krem i całość miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  4. Do kremu dodaj pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Przygotowaną masą napełnij spody wystudzonych eklerek, posyp truskawkami i przykryj drugą częścią ciastka.
  6. Polewę rozpuść zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu i polej nią eklery.
  7. Po zastygnięciu polewy, posyp eklerki delikatnie cukrem pudrem.

Więcej inspiracji na karpatki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/karpatki/

komentarzy /0/
Skomentuj