Przepisy

Nowoczesna Karpatka Królewska

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:00h

Do kremu smak waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Do kremu czekoladowego:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36% tłuszczu

Do ciasta:

  • 250 ml wody (ok. 1 szklanki)
  • 125 g margaryny
  • 4-5 jaj (w zależności od wielkości)

Do dekoracji:

  • 1 łyżkę cukru pudru

Sposób przygotowania:

Krem smak waniliowy

  1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  3. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
  4. Gotowy krem podziel na dwie części.

Krem czekoladowy

  1. Rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, lekko ostudź.
  2. Do połowy kremu o smaku waniliowym dodawaj płynną rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując.
  3. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej.

Ciasto

  1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
  2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 220°C bez termoobiegu.
  4. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blaszce.
  6. Wstaw do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika i piecz kolejno przez 20 – 30 min, do uzyskania złocistego koloru.

Składanie ciasta

  1. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy i na wierzch pozostałą śmietanę.
  2. Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem.
     

Dobra rada Delecty:

Ciasto doskonale smakuje udekorowane strużkami polewy smak czekoladowy bez gotowania Delecta.

  1. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej.   
  2. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy, na wierzch pozostałą śmietanę.
  3.  Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem.

Więcej inspiracji na karpatki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/karpatki/

komentarzy /0/
Skomentuj