Przepisy

Napoleonka

Poziom trudności: wysoki
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 1:30h

Lukier:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Z ciasta francuskiego upiecz według przepisu na opakowaniu dwa blaty. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Krem Karpatka oryginalny przygotuj według przepisu (możesz dodać 50 ml alkoholu w celu wzmocnienia smaku).
  3. Gotowy krem wyłóż na wystudzony blat ciasta.
  4. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 3 - 4 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszaj.
  5. Przygotowaną śmietanę wyłóż na krem karpatka, przykryj drugą częścią ciasta francuskiego .

Lukier:

  1. Do odważonego cukru pudru dodaj szczyptę kwasku cytrynowego i 4 - 5 kropel olejku cytrynowego Delecta.
  2. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszaj w celu pozbycia się ewentualnych grudek.
  3. Gotowy lukier wylej na przygotowane ciasto i włóż do lodówki na około trzy godziny.   

Wiecej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/

komentarzy /0/
Skomentuj