Produkty

Pieczenie > Ciasta

Muffiny drożdżowe na słodko wanilia i jogurt

Muffiny o przewrotnej nazwie „na kwadratowo” to nowość na rynku i w ofercie marki Delecta. Idealna propozycja dla miłośników niebanalnych przekąsek zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Dwie wersje smakowe: wanilia i jogurt oraz cheddar z przyprawami, sprawdzą się jako niecodzienne drugie śniadanie do pracy, ale i do szkolnej śniadaniówki.

Posiadają one czysty skład, bazujący na mieszance trzech rodzajów mąk, najlepiej komponujących się z wersją smakową. Muffiny na słodko zawierają  mąkę jaglaną, kukurydzianą i pszenną, wytrawne zaś gryczaną, orkiszową i ryżową. Obie mieszanki do przygotowania ciastek zawierają już drożdże, a dodatkowo nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie, bo całość przygotowania drożdżowych bułeczek zajmuje zaledwie 40 minut.

W zestawie poza gotową mieszanką znajduje się 10 papierowych foremek z nadrukiem do samodzielnego złożenia.

Baw się dodatkami i piecz swoje ulubione muffinki!

 

Przygotować:

  • 2 jaja 
  • 100ml mleka 
  • 75g margaryny 
  • dodatki według uznania: świeże owoce, czekoladki, bakalie, dżem
  1. Rozpuść margarynę i dodaj do niej mleko.
  2. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj letni roztwór margaryny z mlekiem (temp. mieszanki powinna wynosić ok. 30-40ºC), wsyp zawartość torebki z ciastem i całość miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Do przygotowanego surowego ciasta możesz dodać ok. 3 łyżki drobno pokrojonych dodatków i wymieszać delikatnie łyżką. (UWAGA: W przypadku dodania bardziej płynnych dodatków jak np. dżem zmniejsz ilość dodawanego mleka).
  4. Masę odstaw w ciepłe miejsce i przystąp do składania papilotek. Czas odstawienia ciasta jest czasem składania papilotek. 
  5. Ciasto rozłóż równo do 10 kwadratowych foremek. 
  6. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 ºC bez termoobiegu przez 24–28 min (do uzyskania złocistego koloru).