Przepisy

Metrowiec

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 1:30h

Krem:

Ciasto:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Krem:

  1. Zawartość torebki z budyniem rozmieszaj w 250 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  3. Po wystudzeniu zmiksuj masę z miękką margaryną.
  4. Odłóż 4 łyżki kremu do osobnej miseczki, będzie potrzebny do dekoracji ciasta.

Ciasto jasne i ciemne:

  1. Włącz piekarnik i nastaw na 180⁰C.
  2. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką dwie foremki o wymiarach 25 x 10 cm.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  4. Białka oddziel od żółtek.
  5. Żółtka ucieraj z cukrem i dodawaj na przemian po 1 łyżce oleju, wody i mąki (aż do wyczerpania tych składników).
  6. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
  7. Masę podziel na dwie części i do jednej dodaj 1 łyżkę kakao. Delikatnie wymieszaj.
  8. Gotowe masy przełóż do przygotowanych foremek i piecz przez 40 – 45 minut (sprawdź patyczkiem czy jest suchy).
  9. Wystudzone oba ciasta pokrój na 12 plastrów.

Składanie ciasta:

  1. Na tacy ustaw pionowo jasny plaster ciasta.
  2. Plaster ciemnego ciasta posmaruj cienko kremem i przyklej go do plastra jasnego ciasta.
  3. Smaruj kolejno każdy plaster kremem i dokładaj na przemian: raz jasny, raz ciemny plaster ciasta, stroną posmarowaną kremem.
  4. Górę metrowca posmaruj odłożonymi 4 łyżkami kremu.

Dekoracja:

  1. Rozpuść polewę w 20 ml gorącej wody i udekoruj nią ciasto, tworząc kratkę.
  2. Posyp płatkami migdałowymi.
  3. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podając porcje, krój je z ukosa, najlepiej przez 3 plastry.

Uwaga: Zamiast kremu budyniowego ciasto możesz przygotować z Kremem Karpatka oryginalna Delecta.

Więcej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

 

komentarzy /0/
Skomentuj