Sposób przygotowania:
Ciasto:
-
Mąkę przesiać, dodać miękki tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, jajo, proszek do pieczenia, wszystko zagnieść ręką i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-
Ciasto dość cienko rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, pokłuć widelcem.
-
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia (15-20 minut).
Polewa:
-
Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką i gotować na małym ogniu z dodatkiem masła.
-
Gęstniejącą masę wylewać na ostudzony placek.
-
Udekorować orzechami i owocami z konfitur.
Dobra rada Delecty:
Przed wstawieniem do piekarnika spód z kruchego ciasta gęsto ponakłuwaj widelcem. W przeciwnym razie powietrze nie znajdując ujścia spowoduje wybrzuszenie się ciasta.
Do ciast, kremów, polew itd. należy używać śmietanki świeżej, gęstej i o łagodnym smaku.
Więcej inspiracji na Wielkanoc i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/okazje/swieta/wielkanoc/
