Przepisy

Mazurek czekoladowy

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Mąkę przesiać, dodać miękki tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, jajo, proszek do pieczenia, wszystko zagnieść ręką i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Ciasto dość cienko rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, pokłuć widelcem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia (15-20 minut).

Polewa:

  1. Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką i gotować na małym ogniu z dodatkiem masła.
  2. Gęstniejącą masę wylewać na ostudzony placek.
  3. Udekorować orzechami i owocami z konfitur.

Dobra rada Delecty:

Przed wstawieniem do piekarnika spód z kruchego ciasta gęsto ponakłuwaj widelcem. W przeciwnym razie powietrze nie znajdując ujścia spowoduje wybrzuszenie się ciasta.

Do ciast, kremów, polew itd. należy używać śmietanki świeżej, gęstej i o łagodnym smaku.

Więcej inspiracji na Wielkanoc i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/okazje/swieta/wielkanoc/

 

komentarzy /0/
Skomentuj