Przepisy

Leśny mech

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 2:00h

Do ciasta:

  • 3 jaja
  • 50 ml wody
  • 100 ml oleju

Do masy śmietanowej:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem.
  3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180 ºC bez termoobiegu  (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika). 
  4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.  
  5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180ºC ok. 30 min (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest  upieczone).
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu odkrój 0,5 cm od góry ciasta i pokrusz.

Masa śmietanowa:

  1. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę.
  2. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania prawie sztywnej konsystencji.
  3. Do średniej miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 0,5 min. Dodaj do ubitej śmietanki i miksuj przez kolejne 0,5 min.

Składanie ciasta:

  1. Na dolną warstwę ciasta wyłóż masę śmietanową, posyp wierzch poruszonym ciastem, lekko dociśnij.
  2. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.

Więcej inspiracji znajdziesz na:  https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj